Όταν πρόκειται για σοκολάτα έχω πάντα τα μάτια μου και τ΄ αυτιά μου ανοιχτά. Έτσι λοιπόν πριν καιρό βρήκα κάπου στο ίντερνετ το φεστιβάλ κακάο στο Άμστερνταμ και διαβάζοντας την περιγραφή του event ‘… 80 σταντ με κάθε είδους δημιουργία βασισμένη στο κακάο…’ δεν χρειάστηκε να σκεφτώ τίποτα περισσότερο!

Βρέθηκαμε με την Κλόντια, τη φίλη μου, σε μια παλιά καθολική εκκλησία του Άμστερνταμ όπου θα γινόταν το φεστιβάλ. Είναι πολύ σύνηθες στην Ολλανδία να χρησιμοποιούν εσωτερικά παλιών ναών για οποιαδήποτε διοργάνωση. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σκεπτικό πίσω απ’ όλο αυτό. Υποθέτω πως έχει να κάνει με το γεγονός πως οι Ολλανδοί είναι κατά βάση ένας πρακτικός και θετικός λαός, χωρίς βαθιές θρησκευτικές ανησυχίες και με μια τεράστια έλλειψη χώρου!

Σε κάθε σταντ βρισκόταν είτε ένας παραγωγός/έμπορος/επιχειρηματίας με προϊόντα βασισμένα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στο κακάο: κόκκους κακάο, αγνό ακατέργαστο κακάο σε σκόνη, βούτυρο κακάο, σοκολάτες κάθε είδους, γλυκά με σοκολάτα, ποτά με κακάο (απο λικέρ μέχρι σαμπάνια), τσάι και καφέ με κακάο, καναπεδάκια με σοκολάτα ή όπως λεν και οι Γάλλοι ‘amuse bouche’ μια λιχουδιά δηλαδή για να ‘ευχαριστήσεις το στόμα σου’! Και όλα αυτά μπορούσες να τα δοκιμάσεις! Ακόμα χαμογελάω όταν σκέφτομαι εκείνη τη μέρα.

–

–

Είδα για πρώτη φορά ολόκληρο τον καρπό του κακαόδενδρου και άκουγα την Κλόντια να μου εξηγεί τα βασικά βήματα για την συλλογή και επεξεργασία του κακάο. Η Κλόντια κατάγεται απο το Σουρινάμ όπου υπάρχουν μεταξύ άλλων και φυτείες κακαόδενρων. Μου έλεγε πως πήγαινε με τον παππού της για την συγκομοιδή του κακάο. Ο καρπός του κακαόδενδρου μοιάζει εξωτερικά με ένα μικρό οβάλ πεπόνι. Στο εσωτερικό του βρίσκονται οι κόκκοι του κακάο, οι οποίοι συγκρατούνται σε μια λευκή σάρκα. Ας πούμε κάπως σαν το εσωτερικό ενός ροδιού αλλά σε μεγαλύτερη κλίμακα. Αφού λοιπόν μαζέψουν τους ώριμους καρπούς, βγάζουν τους κόκκους του κακάο απο το εσωτερικό, αφαιρούν το εξωτερικό περίβλημά τους και τους αποξηραίνουν. Έπειτα οι κόκκοι αυτοί με διαφορετικά στάδια επεξεργασίας μετατρέπονται σε σκόνη κακάο ή βούτυρο κακάο και μετέπειτα σε οποιαδήποτε άλλο προϊόν.

Μια ακόμη ωραία στιγμή του φεστιβάλ ήταν η ανακάλυψη του CHOVE και πιο συγκεκριμένα της Λάουρα. Στεκόμασταν με την Κλόντια μπροστά απο ένα πάγκο με γλυκά τυλιγμένα σε σοκολάτα. Τα δείγματα ήταν κομμένα σε μικρά κομματάκια, δεν καταλάβαινες αμέσως το είδος του γλυκού. Μπακλαβάς, ‘ανώμαλα’ και άλλα Ελληνικά γλυκά όπως αποδείχθηκε με μια δοκιμή! Η Λάουρα είναι μια νεαρή Ελληνίδα επιχειρηματίας, γεννημένη και μεγαλωμένη στην Κρήτη και τωρινή κάτοικος Ολλανδίας, η οποία αποφάσισε να κάνει την αγάπη της για την σοκολάτα (CHO-VE= CHOCOLATE +LOVE) επάγγελμα. «Είναι αρχή ακόμα. Τα φτιάχνω όλα μόνη μου. Για να πάρω μέρος στο φεστιβάλ μαγείρευα 6 συνεχόμενες μέρες με ελάχιστες ώρες ύπνου. Αλλά είμαι πολύ χαρούμενη, μ’αρέσει πολύ!» Το έβλεπα στα μάτια της. Χαμογελούσαν! Κάποια μου θυμίζει σκέφτηκα…Τα γλυκά της ήταν υπέροχα, φτιαγμένα με μεράκι, είμαι σίγουρη πως κάτι πολύ όμορφο θα βγει απο όλη αυτήν την προσπάθεια! www.chove.com/
Λίγο παρακάτω υπήρχε ένας χώρος ειδικά για τα παιδιά. Νομίζω το αποκορύφωμα της απόλαυσης: μπολάκια λιωμένης σοκολάτας, πινέλα και κόλλες χαρτιού. Οι ‘δημιουργίες’ στο χαρτί λαχταριστές!

–

Και τέλος ένας πάγκος με διαφόρων λογιών βαζάκια, και στο κάθενα ένα διαφορετικό υλικό με το όνομά του στο καπάκι. «Τι είναι;» ρώτησα τον κύριο πίσω απο τον πάγκο. «Είναι όλες οι διαφορετικές ‘νότες’ που μπορεί να καταγράψει κάποιος όταν γευτεί κακάο σε οποιαδήποτε μορφή.» Λιγάκι περίεργος αυτός ο κύριος σκέφτηκα αλλά και πάλι, ποτέ δεν ξέρεις..

Αν σας άνοιξα την όρεξη για κάτι σοκολατένιο, δείτε εδώ κάποιες απολαυστικές συνταγές!