Μοσχάρι με ξινό τραχανά & δαμάσκηνα

στις

en

Nομίζω τις περισσότερες φορές συμβαίνει το εξής: μας δίνει η γιαγιά/μαμά/θεία τον ξινό τραχανά, αυτόν απο σιτάρι, τον βάζουμε σ΄ένα βάζο και μετά… και μετά τι άραγε; Τραχανόπιτα θα μου πείτε. Ωραία, τέλεια! Εκτός απο τραχανόπιτα; Ή να το πάρουμε απο την άλλη. Μοσχάρι με ρύζι ή πατάτες ή ρύζι ή πατάτες .. και πάει λέγοντας. Το φαγητό, όπως όλα δηλαδή, είναι πιο ωραίο όταν είναι ‘ζωντανό’, όταν που και που υπάρχει μια αλλαγή, πως να το πω, κάτι να ‘ξυπνήσει’ τις αισθήσεις μας! 

traxanasmemosxari_kitchenhabitscom4

η συνταγή

2merid90lepta

υλικά

για το κρέας

  • 500γρ. μοσχάρι σε μεγάλα κομμάτια
  • 5κτσ. ελαιόλαδο
  • 120γρ. δαμάσκηνα χωρίς το κουκούτσι (15 τεμάχια)
  • πάστα δαμάσκηνου: 6 δαμάσκηνα + 2κτσ. χυμό πορτοκάλι
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 10 κόκους μοσχοκάρυδο
  • αλάτι
  • μαύρο πιπέρι
  • ζεστό νερό για το βράσιμο

για τον τραχανά

  • 120γρ. τραχανά απο σιτάρι
  • 280ml. νερό βραστό
  • τα 2/3 της σάλτσας απο το κρέας που θα έχετε βράσει
  • αλάτι
  • μαύρο πιπέρι

traxanasmemosxari_kitchenhabitscom3

εκτέλεση

Φτιάχνετε πρώτα το κρέας γιατί θα χρειαστούμε τη σάλτσα του για τον τραχανά. Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να έχετε έτοιμο το κρέας και να φτιάξετε τον τραχανά λίγο πριν σερβίρετε το φαγητό σας.

για το κρέας

  • Βάλτε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και ζεστάνετε σε δυνατή φωτιά.
  • Σκουπίστε τα κομμάτια του μοσχαριού με χαρτί κουζίνας ώστε να μην έχουν καθόλου υγρά.
  • Μόλις το λάδι ζεσταθεί (δεν θα πρέπει να ‘καεί’) βάζετε τα κομμάτια απο το κρέας με τρόπο ώστε όλα να ακουμπούν στον πάτο της κατσαρόλας. Αφήνετε να σωταριστεί η μια πλευρά τους μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα (1′-2′) και μετά γυρίζετε τα κομμάτια απο την άλλη για να ροδίσουν. Κατά το ‘γύρισμα’ προσπαθείστε να μην τρυπήσετε το κρέας με πιρούνι, θέλουμε όλα τα υγρά να μείνουν μέσα!
  • Αφού ροδίσει και η άλλη πλευρά, προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι να καλυφθεί το κρέας.
  • Βράζουμε για 45′ σε χαμηλή φωτιά σε σκεπασμένη κατσαρόλα.
  • Στο μεταξύ φτιάχνουμε την πάστα δαμάσκηνου: λιώνουμε στο μπλέντερ τα 6 δαμάσκηνα μαζί με τον χυμό πορτοκαλιού.
  • Αφού περάσουν τα 45′ για το βράσιμο του μοσχαριού προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα δαμάσκηνα, την πάστα δαμάσκηνου και το κρεμμύδι το οποίο το έχουμε κόψει σε παχιές φέτες.
  • Προσθέτουμε επίσης το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και το πιπέι και βράζουμε για άλλα 20′.

για τον τραχανά

  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τον τραχανά, το ζεστό νερό και τα 2/3 απο τον ζωμό του μοσχαριού.
  • Προσθέτουμε επίσης αρκετά απο τα δαμάσκηνα και τα κρεμμύδια, βάζουμε αλάτι και πιπέρι και βράζουμε σε μεσαία φωτιά με ανοιχτή κατσαρόλα. Ανακατεύουμε συχνά για να μην ‘κολλήσει’. Θα χρειαστεούν περίπου 15′ βράσιμο.

Σερβίρουμε όσο είναι ο τραχανάς ζεστός και…

Καλή σας όρεξη!

traxanasmemosxari_kitchenhabitscom2

Tips!

  • Η αντίθεση ξινού τραχανά και γλυκού δαμάσκηνου σε συνδυασμό με το άρωμα του μοσχοκάρυδου κάνει το πιάτο αυτό πολύ ξεχωριστό, πολύ ταιριαστό σε μια γιορτινή μέρα ή απλά σε ένα οικογενειακό χειμωνιάτικο δείπνο!

traxanasmemosxari_kitchenhabitscom1

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s